Seizoen 2018-2020   

BRITTA MARIA & MAURITS FONDSE &  

OLEG FATEEV


CHANSONS VAN SCHOONHEID EN TROOST


In de huidige tijd, waarin veel schoonheid het onderspit moet delven, zoeken mensen uit alle uithoeken van de wereld troost, troost in muziek.

Britta Maria en Maurits Fondse en Oleg Fateev bezingen het leven in al haar facetten, de liefde, de hoop, maar ook de pijn en de teleurstelling, het gewone en het bijzondere.


Van opzwepend levensgeluk naar diepe ontroering

Een voorstelling waarin het Franse en het Nederlandse lied elkaar ontmoeten. De ‘groten’ zullen niet ontbreken: chansons van Aznavour, Brel, Gainsbourg, maar ook liedjes van Toon Hermans, Herman van Veen en Jenny Arean.

Net als in hun vorige programma,’Serge Gainsbourg Forever’ een samenwerking met het Red Limo String Quartet, zullen ook dit keer vertalingen van Franse Chansons naar het Nederlands ten gehore worden gebracht en zal eigen werk niet ontbreken.

Britta Maria: vocalen

Maurits Fondse: piano/vocalen (o.a. band Freek de Jonge/Dansen met de Vijand/Watertown)

Oleg Fateev: bayan (o.a. band Herman van Veen/Nynke Laverman/Jeroen Willems-de Zoete Oorlog)


Recensie Musicalnieuws 'Deze drie laten je even een glimp van de hemel zien': klik hier


'Bijzonder mooie CD' Chansonkenner Bart van Loo

'Vandaag genoten van Britta Maria in theater Walhalla. Wat een muziekkunstenaars geweldig' bezoeker Theater Walhalla


Artikel Noord-Hollands Dagblad door Leo van Gelderen foto Martin Pluimers

Voorstelling Mijn Vlakke Land in de Kleine Komedie foto Bob Bronshof

foto Ioana Cobzaru

Blog dat ik schreef voor Van Franse Bodem voor de website klik hier

'Les Moulins de Mon Coeur' mijn liefde voor het Franse Chanson.

Het was Jean-Louis Pisuisse die begin 1900 inspiratie opdeed in de Franse cabarets en in Nederland een eigen theater oprichtte in Franse stijl. Hij was weg van de Franse chansons en hoe ze werden uitgevoerd en wilde dat ook in Nederland proberen. Hij zong repertoire van Aristide Bruant, een populaire zanger die optrad in cabaret Le Chat Noir en die we kennen van de poster van Toulouse Lautrec. Zo deed het Frans chanson zijn intrede in Nederland.Vanaf de jaren zestig werd het Franse Chanson zeer populair en het was toen nog heel normaal om een plaat te kopen van Charles Aznavour, Les Compagnons des Chansons of Edith Piaf.

Maar wat maakt het Franse lied zo bijzonder? Ikdenk de rijke harmonie, die vaak in mineur isgeschreven, de bijzondere melodieën en de opzwepende ritmes en dat natuurlijk samen met een boeiend verhaal en prachtige metaforen. Het is vaak melancholisch, maar ook vol leven, net als de Fransman zelf.

Als kind werd ik al gegrepen door de Franse muziek, mede omdat mijn ouders het draaiden, maar niet in de laatste plaats omdat mijn tante is getrouwd met een Fransman. Ik bracht vele vakanties door in Chantilly, Parijs en de Auvergne en werd ondergedompeld in het 'Franse': samen lang en lekker eten, vuur maken en samen zingen. Ik zong toen nog alles fonetisch mee o.a. met 'Ella Ella' van France Gall.

Uiteindelijk, na mijn studie Jazz-zang, miste ik de Franse liedjes en begon ik Frans repertoire toe tevoegen aan mijn optredens: Le Moulins de Mon Coeur van Michel Legand, La Javanaise van Serge Gainsbourg, Emmenez-Moi van Charles Aznavour.En dat voelde als thuiskomen, dit was de muziek die ik wilde brengen aan mijn publiek. En zo geschiedde: ik heb nu drie voorstellingen gemaakt waarin het Franse Chanson centraal staat met o.a. in 2016 een ode aan Serge Gainsbourg met het Red Limo String Quartet.

Tijdens concerten pinkt er altijd wel iemand een traantje weg, dat is wat het Franse Chanson doet, het gaat recht naar het hart.

Sinds twee jaar leid ik een Frans Chanson koor in Utrecht voor de Alliance Française. We zingen meerstemmige chansons van o.a. Hardy, Piaf, Montand en Zaz. Ook in mijn zangpraktijk zingen meerdere studenten Frans en dat stemt mij zeer blij.

Zo houden we samen het prachtige Franse lied in Nederland levend !

Amitées, Britta Maria

Op 3 juni speelt zangeres Britta Maria samen met pianist/zanger Maurits Fondse en Oleg Fateev op accordeon in de Kleine Komedie met Chansons van Schoonheid en Troost 8 juni in het Openluchttheater in Valkenburg 24,25,26 oktober een ode aan Charles Aznavour in de Roode Bioscoop in Amsterdam met verschillende artiesten voor meer informatie: www.brittamaria.nl

Artikel Noord-Hollands Dagblad door Leo van Gelderen foto Martin Pluimers

Voorstelling Mijn Vlakke Land in de Kleine Komedie foto Bob Bronshof

foto Ioana Cobzaru