Foto's: Claudia Otten

Foto's: Claudia Otten

Britta Maria is woonachtig in Amsterdam en werd geboren in Hoorn, een stad die al vele muzikanten heeft voortgebracht. In haar jeugd begint ze met het volgen van zanglessen. Na een aantal studies gaat ze Jazz en lichte muziek studeren. Aangezien ze een tante heeft die met een Fransman is getrouwd en daardoor veel in Frankrijk is te vinden, raakt ze verslingerd aan het Franse. Dit is het begin van een diepe liefde voor het Franse Chanson.

Britta Maria maakt samen met pianist/zanger en tevens haar man Maurits Fondse diverse theaterconcerten en CD's waarin het Franse lied te horen is. O.a. Serge Gainsbourg Forever, een ode aan Serge Gainsbourg met het Red Limo String Quartet en Chansons van Schoonheid en Troost, een tour de chant met chansons van o.a. Reggiani, Montand, Gréco, Piaf, Aznavour, Brel en Zaz. Ook touren ze een zomer door Frankrijk en treden op voor Frans publiek dat het heeft over Chair de Poule (kippenvel)

Dit seizoen speelt ze een ode aan de grote Charles Aznavour i.s.m. Oleg Fateev op Russische accordeon en Simone Sou op drums/percussie en Maurits Fondse piano/zang. Een ode aan de man die meer dan 1300 chansons schreef, en wat voor chansons!

Met Maurits schrijft ze eigen liedjes, in eerste instantie Franse Liedjes zoals 'La Chanson d'Herman', een Frans liedje over hun zoontje Herman en 'Le Retour des Hirondelles' over de terugkeer van de zwaluwen.

 

Tegenwoordig schrijft Britta Maria samen met Maurits Fondse Nederlandstalige liedjes.

Ze noemt het Nederlandse chansons, de tekst is Nederlands maar de melodien en harmonien zijn geinspireerd op het Franse Chanson. Ze schrijft samen met Maurits 'Op Weg naar Jou' , 'Samen uit elkaar' en het lied 'Houd Moed' dat viraal gaat. Tevens schrijft Ivo de Wijs twee nieuwe liedteksten voor hen 'De Optocht', en 'Drone' die zeer goed worden ontvangen..

Momenteel schrijven Britta Maria en Maurits aan liedjes voor een nieuw album dat medio voorjaar 2023 zal verschijnen. Met medewerking van tekstschrijvers als Ivo de Wijs, Jan Boerstoel en Flip Noorman en Jan-Simon Minkema.

Naast haar optredens geeft Britta Maria leiding aan twee Franse Chanson koren en geeft ze vocalcoaching, het liefst aan studenten die net als haar gegrepen zijn door het Franse Chanson of het Nederlandse Kleinkunstlied. Alle liedjes die hierboven genoemd zijn, zijn te vinden op YouTube en of Spotify. Dat de muziek voor altijd mag blijven klinken.